Za reżyserię odpowiada francuski twórca wietnamskiego pochodzenia Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”). Reżyser hołdując maksymie "przez żołądek do serca" postanowił ukazać jak za pomocą potraw, smaków i aromatów można wyrazić skomplikowane uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są wyśmienita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz Dodin (Benoît Magimel). Od dwudziestu lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia.
Tran Anh Hung oparł scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z filmem poetyckim. - Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.l - czytamy w opisie.
Początek seansu o godzinie 18 w sali na pierwszym piętrze Andromedy; wstęp wolny. Po filmie chętni będą mogli podyskutować onseqnsie z prowadzącym spotkanie.
Może Cię zainteresować:
„Dziadek do orzechów" na deskach tyskiego teatru 16 grudnia
Może Cię zainteresować:
Alicja Janosz i Gosia Andrzejewicz z kolędą na finał tyskiego jarmarku
Może Cię zainteresować: