Czas najwyższy, by poczuć lato na talerzu. Trzecia edycja Festiwalu
Restauracji Śląskich zaskoczy Was po raz kolejny. Od 27 maja do
4 czerwca mistrzowie kuchni będą prezentować swój kulinarny
kunszt i wszystkim gościom oprócz zup, przystawek i głównych dań
zaserwują swoje letnie wariacje także w postaci deserów. Set
złożony z dwudaniowego obiadu z napojem i deserem będzie można
zamówić - jak na restauracyjny festiwal przystało - w
specjalnej, promocyjnej cenie 69 złotych.
Aby
wziąć udział w festiwalu, trzeba zarezerwować stolik poprzez
stronę internetową https://festiwalrestauracjislaskich.pl/
W menu zobaczymy m.in.: risotto z truskawkami i szparagami, krem z kalarepy, grillowane nowalijki, czy kotlety z kalafiora zamknięte w burgerze. III Festiwal Restauracji Śląskich to nie spektakl zamknięty w jednym akcie. Uczta obejmować będzie pełne, przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni menu składające się z zupy, dania głównego, deseru oraz napoju. Co ważne - w każdej z restauracji będzie można zamówić nie tylko mięsny, ale i wegetariański zestaw. Wszystko w niezwykle atrakcyjnej cenie 69 zł.
Wydarzenie z
edycji na edycję cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
Pozytywny odbiór, setki zadowolonych gości i świetnych recenzji, a
także wyjątkowe dania składające się na popisowe festiwalowe
menu najlepszych szefów kuchni ze Śląska sprawiają, że przy
stolikach zasiadają tłumy.
– W drugiej edycji Festiwalu Restauracji Śląskich sprawiliśmy, że niedoceniony wcześniej por zachwycił naszych gości. Pojawiły się pytania – kiedy kolejna edycja? Nie pozostaliśmy dłużni i tym sposobem widzimy się po raz trzeci. Tym razem przenośmy uwielbianą przez wszystkich porę roku – lato – przeniesiemy na festiwalowe talerze – zdradzają organizatorzy festiwalu,
Pierwsze skrzypce podczas trzeciej edycji zagrają produkty prosto z letniego ogródka. Królową talerzy stanie się kalarepa, ale nie zabraknie także kalafiora, szparagów oraz truskawek.
– Sezonowość w gastronomi jest podstawą tworzenia najciekawszych połączeń. Musimy pamiętać o tym, że wiele produktów, owoców czy warzyw jest dostępnych tylko w danym sezonie. Szczaw czy botwinę zjemy tylko wiosną i wczesnym latem, a większość świeżych grzybów, czy najlepszą dynię dostaniemy jesienią. I to właśnie sprawia, że sezonowość to najlepsze co może nam się w kuchni zdarzyć – mówi Krzysztof Peć, Szef Kuchni Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny.
Zajrzeliśmy także do pilnie strzeżonych kajetów szefów kuchni i możemy Wam zdradzić kilka słodkich sekretów. W tej edycji desery będą niezwykle atrakcyjne!
Pojawi się między innymi beza z mascarpone i świeżymi owocami, mus czekoladowy pod kruszonką i żelem z porzeczki, sernik z nerkowca, buchty z jagodami i czekoladą, miętowa panna cotta i wiele więcej!
Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy zarezerwować miejsce na stronie https://festiwalrestauracjislaskich.pl/
Restauracje, które biorą udział w festiwalu:
- Kaktusy Kato Koncept Kulinarny
- Restauracja Poziom+ w Gliwicach
- Restauracja Vacanza w Siemianowicach Śląskich
- Restauracja Cesarska w Chorzowie
- Restauracja Diament Zabrze
- Restauracja Atmosfera w Ustroniu
Główne dania to przede wszystkim:
- Muszla Św. Jakuba z kalafiorem, białą czekoladą szynką parmeńską oraz groszkiem strączkowym
- Chłodnik z botwinki z kiszoną rzodkiewką
- Polędwiczka wieprzowa sous vide ze szparagami, sosem holenderskim i młodym ziemniakiem
- Krem ze szparagów ze świeżą rzodkiewką
- Kalarepa zapiekana z mięsem, młode ziemniaki oraz mizeria
- Vege burger z kotletem z kalafiora
- Ajntopf, czyli jarzynowa zupa z nowalijek
- Kurczak kukurydziany z pure z rucolą, zielonymi warzywami i sosem szczawiowym
- Risotto ze szparagami, suszonym żółtkiem i ciecierzycą
Wybierz restaurację, zarezerwuj stolik dla siebie i swoich bliskich i celebruj lato na talerzu z III Festiwalem Restauracji Śląskich! https://festiwalrestauracjislaskich.pl/