Wszystkie popularne rodzaje oleju i tłuszcze używane w kuchni mogą być poddane recyklingowi. Niestety, często spotykaną praktyką jest wylewanie zużytego oleju do zlewu lub sedesu – może to spowodować awarie sieci kanalizacyjnej, i szkodzi środowisku.
Olej zatyka rury tak w domu, jak i w całej sieci kanalizacyjnej. Usuwanie usterek spowodowanych olejem w rurach może być bardzo czasochłonne i kosztowne. Co więcej – oleje i tłuszcze nie są całkowicie usuwane w oczyszczalniach ścieków.
Oczyszczony olej jadalny z odzysku jest jednak cennym surowcem. Dodaje się go np. do biopaliw i paliwa lotniczego. Ponadto recykling olejów zmniejsza konieczny areał upraw roślin oleistych dla przemysłu. Wreszcie - proces ten redukuje ilość CO2 emitowanego do atmosfery.
Kilka zasad segregowania olejów jadalnych
Do ponownego wykorzystania nadają się zużyte popularne oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, palmowe, oliwa z oliwek, a także tłuszcze (masło, margaryna, smalec itp). Zużyte i - co ważne - zimne oleje i tłuszcze wystarczy zlać do plastikowej butelki typu PET; przy wlewaniu gorącego oleju butelka może się spalić i stopić.
Do butelki można wlewać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów razem, mogą zawierać cząstki jedzenia - nie ma to znaczenia. Wypełnioną i szczelnie zamkniętą butelkę należy wrzucić do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji oleju.
Lokalizację pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju można sprawdzić na stronie kampanii Segreguj Oleje tutaj (link).
Może Cię zainteresować:
Tychy na wysokim miejscu w rankingu zdrowych miast. Przed nami tylko jedno miasto województwa
Może Cię zainteresować: