Tychy chcą pomóc restauratorom, dając możliwość powiększenia ogródków gastronomicznych należących do lokali.
– W tym roku także chcemy pomóc restauratorom, którzy zostali dotknięci negatywnymi skutkami pandemii i umożliwić im powiększenie ogródków gastronomicznych w lokalach wynajmowanych od gminnych jednostek na terenie miasta. Dzięki temu będzie można obsłużyć większą liczbę klientów, spełniając przy tym wszelkie normy narzucone przez służby sanitarne – mówi Andrzej Dziuba, prezydent Tychów
Jak poinformowała Ewa Grudniok, rzecznik Urzędu Miasta, restauratorzy, którzy chcieliby skorzystać z takiej możliwości powinni zwrócić się z wnioskiem do administratora, z którym mają zawartą umowę (MZUiM, MZBM, MOSiR lub Wydział Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta Tychy). Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie.
– Miasto nie wprowadza nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod ogródki kawiarniane. Będą one naliczane zgodnie z dotychczasowymi opłatami. W ramach przyjętego pakietu wsparcia dla przedsiębiorców restauratorzy mogą oni liczyć na ulgi – dodaje Ewa Grudniok.
Według rozporządzenia Rady Ministrów od 15 maja do 27 maja restauracje będą mogły serwować posiłki tylko w ogródkach gastronomicznych. Będzie też to dotyczyło sprzedaży na stacjach paliw. Jak czytamy dalej, od 28 maja do 5 czerwca 2021 dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych na stacjach paliw pod warunkiem, że klienci do czasu zajęcia miejsca będą mieli zakryte usta i nos.