McDonald's specjalizuje się głównie w kanapkach z mięsem określanym jako wołowina. Chociaż w większości krajów Europy, opcje wegetariańskie czy nawet wegańskie są od lat dostępne w każdej burgerowni, lider rynku zdecydował się na wprowadzenie produktu do Polski bardzo późno...
Wegenomenalna nowość
O wprowadzeniu kanapki sieć poinformowała niedawno. Wcześniej, burger był testowany w wybranych restauracjach w kraju. Już wtedy spotkał się ze sporą krytyką. Duży szum i doskonała kampania marketingowa z chwytliwymi hasłami zachęcała do spróbowania produktu. Choć powstał on głównie z myślą o ludziach, którzy zrezygnowali w swojej diecie z mięsa, McDonald's nazywa go pyszną odmianą, nie tylko dla wegetarian.
Veggie Burger (bez zestawu) kosztuje prawie 14 złotych. W najpopularniejszej bułce z sezamem zamknięto bezmięsny kotlet, w którym znajdują się całe kawałki warzyw takich jak groszek czy marchewka. Smak zapewnia jednak tłusta panierka z mąki, smażona w głębokim oleju. Warto wspomnieć, że produkt w podstawowej wersji nie jest odpowiedni dla wegan. W środku znajduje się plaster topionego sera cheddar. Ponadto dwa kawałki pomidora, zielona sałata i kremowy, mało wyrazisty sos kanapkowy.
Konkurencja wypada lepiej...
Inne popularne miejsca tego typu jak KFC czy Burger King już od dłuższego czasu posiadają alternatywną, bezmięsną wersję swoich najpopularniejszych produktów. Niestety, McDonald's pozostaje daleko w tyle. Liderem jest lokal Max Burger (Fabryczna 3b), który od początku debiutu w Polsce, w stałej ofercie posiada przynajmniej 4 bezmięsne kanapki. Także te dedykowane weganom. Kanapka Chrupiący Wege Burger, najbardziej zbliżona do Veggie Burgera (cenowo i produktowo) ma bardziej wyrazisty smak, oprócz pomidora i sałaty dodają do niej również ogórka, cebulę i dwa sosy.
To nie jedyna nowość
Chociaż Veggie pozostaje niestety jedyną możliwością wyboru w klasycznej ofercie McDonald's, w odmianie śniadaniowej pojawił się McWrap z jajecznicą i pieczarkami. Z nowości wśród fanów mięsa popularnością cieszy się nowy WieśMac z serem wędzonym i chrzanem, oraz RedChikker z kurczakiem i nową odsłoną sosu.