Restauracja Dom Bawarski w Tychach. 8 lat po Kuchennych Rewolucjach. Wywiad z właścicielką

Tyska restauracja „Dom Bawarski” w 2013 roku wzięła udział w programie Magdy Gessler „Kuchenne Rewolucje”. Do dzisiaj Magda Gessler pokazuje ją jako przykład bardzo udanej rewolucji, przywożąc do niej innych właścicieli podupadających restauracji. Jak właścicielka restauracji, Dorota Dominiak, wspomina program? Przeczytaj wywiad i zobacz zdjęcia.

Wywiad z Dorotą Domniak, właścicielką restauracji Dom Bawarski w Tychach.


Tomasz Stankiewicz: Jak wspomina pani „Kuchenne Rewolucje”?

Dorota Dominiak: Udział w programie wspominam bardzo miło. Była to bardzo fajna przygoda, szczególnie spotkanie z samą panią Magdą, która naprawdę daje dużo motywacji i dobrej energii do zmian, które wtedy były potrzebne.

Co pani dały „Kuchenne Rewolucje” i czego panią nauczyły?

Przede wszystkim zmotywowały mnie do pracy w czasie, w którym myśleliśmy o sprzedaży restauracji i zakończeniu działalności. Pani Magda wprowadziła nowe menu i system podawania dań w zestawach. Bardzo nam się to spodobało i stwierdziliśmy, że będziemy to kontynuować. Na początku było bardzo trudno, bo jednak jest to trochę inna organizacja pracy. Goście też bardzo często nie rozumieli, na czym polega podawanie dań w zestawie. Było ciężko, ale udało nam się dojść do kompromisu i wprowadziliśmy inne menu dla gości, którzy nie chcieli zestawów. Sama pani Magda jest bardzo ciepłą osobą i naprawdę potrafi dotrzeć do człowieka, ma coś z psychologa. Nie każdy to potrafi. Ma naprawdę bardzo dużą wiedzę o gotowaniu.

Czyli udział w programie okazał się strzałem w dziesiątkę?

Zdecydowanie tak.

Jak pani restauracja przetrzymała lockdown?

Gdyby nie pomoc finansowa od państwa, to ciężko byłoby to przeżyć, dlatego, że te menu złożone z zestawów nie nadaje się na wynos. Musieliśmy całkowicie zmienić menu, żeby zaproponować gościom potrawy na wynos. Ale myślę, że jak się teraz ponownie otworzymy dla gości, to cała restauracja zacznie lepiej funkcjonować. Myślę też, że na całym świecie ludzie mieli problem z lockdownem i trzeba to po prostu przeżyć.

Czy Miasto Tychy wsparło pani restaurację?

Tak, powiatowy urząd pracy też nam w jakiś sposób pomógł, bo przy praktycznie zerowym utargu to naprawdę są to duże obciążenia finansowe, ale trzeba to jakoś wytrzymać.

Czy wraz z powrotem do normalnego funkcjonowania restauracji wróci też sprawdzone menu?

Tak, będziemy wracali do naszego sprawdzonego menu, ale dopiero jak lokal będzie mógł gościć klientów w środku. Na razie możemy przyjmować gości w ogródku, a nasza sprawdzona forma podawania potraw w postaci zestawów nie nadaje się do takiego działania restauracji. Jak zostaną zniesione obostrzenia i będziemy mogli działać tak jak powinniśmy, to wtedy wrócimy do starego menu.

W jaki sposób obecnie funkcjonuje restauracja?

Teraz obsługujemy gości jedynie w ogródku. Jak jest pogoda, to goście przychodzą, gorzej jest jak pada, ale jeszcze jakoś wytrzymamy.

Od kiedy restauracja wraca do normalnego funkcjonowania?

Prawdopodobnie od 28 maja 2021 roku, chyba że coś się zmieni, ale na ten moment wiemy, że od 28 maja będzie można obsługiwać gości w środku.

Restauracja Dom Bawarski znajduje się na ulicy Hutniczej 70 w Tychach

Godziny otwarcia restauracji „Dom Bawarski”:

od godz. 12 do 21, 7 dni w tygodniu

Zmiany obostrzeń od 28 maja 2021 roku:

  • Gastronomia wewnętrzna – otwarte restauracje
  • obłożenie 50 proc. lokalu
  • działalność w ścisłym reżimie sanitarnym wraz zachowanym bezpiecznym dystansem między stolikami