Organizatorem jest specjalizująca się w różnorakich gastronimicznych „festiwalach” organizacja Smaczny Targ. Wydarzenie w Tychach podzielone będzie na trzy segmenty - kuchnia azjatycka, kuchnia świata oraz napoje alkoholowe.
Strefa azjatycka ma przywodzić na myśl orientalne stragany ze świeżo przyrządzanym jedzeniem - zachwalane są specjały z krajów bliższego (Gruzja, Liban, Iran) i dalszego (Indie, Japonia, Korea Tajlandia, Malezja) Orientu. Ciekawym dodatkiem będzie możliwość sprawdzenia azjatyckich kosmetyków.
Spora część egzotycznych przysmaków będzie przyrządzana według tradycyjnych przepisów przez kucharzy z krajów ich pochodzenia; znajdziemy wśród nich między innymi perską okrę, gruzińskie pierogi z bulionem, chińskie bułeczki z nadzieniem czy potrawkę z Libanu. „Na Śląsku zapachnie trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli” - czytamy. Stoiska z kuchnią innych części świata zapowiadane są wypiekami z Argentyny i słodyczami z Turcji.
W części alkoholowej organizatorzy zapowiadają poza coraz popularniejszymi browarami rzemieślniczymi wystawców oferujących m.in. miody pitne, likier cytrynowy czy polskie wina.
Kulinarny festyn będzie czynny w piątek w godzinach 15-21, w sobotę od 12 do 21 i w niedzielę od 12 do 18.
Może Cię zainteresować:
Weekend z azjatycką kuchnią w Tychach. Zlot foodtrucków w Parku Miejskim
Może Cię zainteresować:
Eurotrajtki zaakcentują XX-lecie Tychów w UE
Może Cię zainteresować: