Tyska Jadłodzielnia jest przestrzenią stworzoną w celu dzielenia się jedzeniem z każdym. W pasażu „Andromeda” znajduje się lodówka i koszyk, gdzie można zostawiać żywność.
– Dzieląc się lub częstując produktami, zapobiegasz marnowaniu jedzenia – informują organizatorzy.
Do tyskiej Jadłodzielni można przynosić
- produkty, które samemu chciałoby się zjeść
- Produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia
- Produkty pakowane lub w pojemnikach
- Wyroby własne np. ciasta, zupy starannie i szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania
- Produkty suche – starannie zapakowane, napoczęte, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu
- Produkty wymagające schłodzenia dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej
- Pamiętajcie o naszej tyskiej Jadłodzielni zwłaszcza w tym nadchodzącym okresie świątecznym. Foodsharing - to ogólnoświatowa idea dzielenia się jedzeniem. Cały czas można zasilać lodówkę jedzeniem, którym zechcecie się podzielić z innymi - przypominają organizatorzy.
Czego nie można zostawiać w Jadłodzielni?
- Surowego mięsa
- Produktów zawierające surowe jaja
- Wyrobów z niepasteryzowanego mleka
- Otwartych puszek czy słoików
- Produktów z oznakami popsucia
Korzystając z tyskiej Jadłodzielni należy zwrócić uwagę, żeby szafka albo lodówka były zawsze zamknięte. Na samym dole należy trzymać produkty brudzące.
Pamiętaj, że data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem „najlepiej spożyć do”. Po upływie wskazanego terminu, żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone – przypomina inicjatywa Foodsharing Tychy.
- Jedz, dziel się i kochaj! I nie marnuj jedzenia – informują organizatorzy